Kenevir Nedir Özellikleri Nelerdir Yararları ve Zararları

Kenevir Nedir Özellikleri Nelerdir Yararları ve Zararları

Kenevirin Türkiye’de yetiştiği yerler ise;

İnsanlık tarihi boyunca en eski bitkisel olarak hammadde kaynağı olan, uçlarında bulunmakta olan lif iplikler, kumaş ve dokuma yapımı içerisinde ve hamurlu kısmı ise kağıt yapımında kullanılabilmekte olan bir bitki türüdür. Kenevirin ana vatanı Orta Asya’dır. Ayrıca Tropik ve Ilıman bölgelerde yetişmektedir ve kültürü buralarda yapılmaktadır. Kenevir ayrıca; Sert, gövde içi boş, palmat yapraklı, çalımsı, dioik ve tek yıllık bir bitkidir. Kenevirin lifleri uzun ve dayanıklıdır. Liflerinde “lignin” maddesi bulunduran kenevir bu sayede esnek olma özelliği azalır. Kenevir yaprakları tıp içerisinde ve kozmetikte kullanılmaktadır. Kenevirin tohumu bayağı yağlı olduğu için yakıtta kullanılabilir ve besleyici bir özellikte bulunduğu için ise ayrıca gıda ürünlerinde kullanılabilmektedir. Kenevirin tohumu ile sabun ve boya yapımında kullanılmaktadır. Ayrıca tohumları kuşlar tarafından çok sevilmektedir. Yağ ve lif eldesi içerisinde kullanılmakta olan bitki türü “Cannabis indica”dır. Esrar eldesinde kullanılmakta olan tür ise “Cannabis Sativa” olarak bilinmektedir. Kenevirin, esrar yapımı için kullanılan cins dişi bitkidir ve yetiştirilebilmek için “Tarım Bakanlığı”ndan izin alınması gerekir. Erkek bitki ise esrar yetişimi esrar elde edilmek için kullanılmaktadır.

 Kastamonu

 Samsun

 Kocaeli

 Adana

 Amasya

 Kayseri

 Sivas

 İzmir

 Kütahya

 Antakya

Yaz ayları içerisinde Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde soluk yeşil renkli çiçekler açmakta olan ve kültürü yapılan bir bitki olarak yetiştirilebilmektedir. Ayrıca yabani olarak da kendiliğinden yol kenarlarında, ekilmemiş alanlarda vb. yerlerde çıkabilmektedir. Esrar otu olarak da bilinmektedir.

Tarihte Kenevir

Kenevir bitkisi, 1930 tarihleri içerisinde ABD’de çıkarılan bir yasa ile yetiştirilmesine yasaklar getirildikten sonra artık tüm dünya bu yasağı benimseyip yavaş yavaş uygulamaya başlamıştır. Bu yeni çıkarılan yasanın ismi “Marihuana Vergi Yasası” olmaktaydı. Bu yasaklamanın asıl nedeni siyasi çıkar grupları olmaktaydı. Selüloz açısından Kenevir çok zengin bir bitkidir. Lifleri ise petrol yan sanayi ürünü olan bu sentetik lifler dünya çapında bilinmeden önce lif kaynağı olarak kullanılmıştır. Keneviri yasaklamada önderlik etmekte olan çıkar çevrelerin aynı zamanda ilaç endüstrisi ve petrol ile bağlantılı olabileceği düşünmekteydi. Dişi kenevirin yasaklanmasının nedeni içerisinde yoğun bir şekilde bulunmakta olan “Tetra hidro kanabinol (THC)” maddesinin bulunmasıdır.