EVDE KOLAYCA YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ 5 BİTKİ

EVDE KOLAYCA YETİŞTİREBİLECEĞİNİZ 5 BİTKİ

Evde Yetiştirilmesi Kolay Bitkiler

Modern dünyada artık her şey çok hızlı tüketiciye ulaşabiliyor fakat bu hızı sağlamak için bir takım sağlığa zararlı yöntemler kullanılıyor. Özellikle sebze ve meyvelerde kullanılan zira ilaçlar geleceğimizi tehdit ediyor. Aşırı kırmızı elmalar, devasa çilekler ve sıfır hata domatesler ise hormon hapı içmekle aynı etkiyi yaratıyor. İşte bu yüzden dünya genelinde artık doğallığa bir geri dönüş yaşanıyor. Doğal beslenmenin ise birçok yöntemi var. İşte bu yöntemlerden biri de evde yetiştirme. Tabi ki apartmanlarımızda her şeyi yetiştirmemiz çokta mümkün değil fakat bazı sebze ve meyveler var ki çok kolay bir şekilde evlerimizin balkonunda yetişebiliyor. İşte bu bitkilerden bazıları…

1. Domates


Çoğumuzun küçükken saksıda domates yetiştirmeye çalışmaya dair bir serüveni vardır fakat olmayanlarımız için hemen anlatayım; öncelikle domates yetiştirmek için tohum almayı tercih edebileceğiniz gibi direkt olarak bir domatesin çekirdeklerini de kullanabilirsiniz. Domatesinizin çekirdeklerini ayıkladıktan sonra bir saksının en altına önce taş daha sonra çokta az olmayacak bir yükseklikte toprak koyarak işe başlayınız. Daha sonra hazırladığınız çekirdekleri toprağın 1-1.5 cm altına gömünüz ve ilk can suyunu veriniz. Toprağı kurudukça sulayarak güneş alan bir yerde tuttuğunuz takdirde bir hafta 10 gün içerisinde filizlenecek olan domates tohumlarınız 2 aya meyve vermeye başlayacaktır.

2. Marul


Marul görünce şaşırmış olabilirsiniz belki ama inanır mısınız sadece suda bile yetişebilen bu bitkiyi evde yetiştirmesi çok kolay. Öncelikle bir marulu kök kısmını alacak şekilde dipten 3-4 parmak uzunluğunda kesin. Bu kestiğiniz kök kısmını alıp su dolu bir bardağın içine sadece 2 parmak kadar bir kısmı suya girecek şekilde koyun. Marulunuzun kökleri burada zamanla uzayacak. Kökleri iyice uzayan marulunuzu daha sonra bardaktan alarak toprağa dikin ve can suyunu verin. Güneş alan bir yerde kurudukça suyunu vererek bakımını yapın. Düzenli bakımını yaptığınız marulunuzdan zamanla yeni yapraklar çıkacaktır.

3. Havuç


Bir kök bitki olan havucu yetiştirme işlemi oldukça kolay. İşin güzel yanı bu teknikle diğer birçok kök bitkiyi (örneğin patates ve turp) de evinizde yetiştirebilirsiniz. Öncelikle bir havucu alıp tepe kısmını (kalın olan kısım) 2 parmak uzunluğunda kesin, kestiğiniz bu kısmı alıp dibinde 1 parmak kadar su bulunan düz bir kâseye koyun. Bu kâseyi ara ara güneşe çıkarın ve suyu azaldıkça su koyun. Bu şekilde havuçlarınız kök salmaya başlayacak ve tepelerinden minik minik çimlenecekler. Havuçlarınız iyice kök saldıktan sonra alıp derince bir saksıya yukardan bakıldığında sadece filizleri görünecek şekilde dikin ve ilk can suyunu verin. Burada dikkat etmeniz gereken nokta; havuçlarınızı diktikten sonra havucun altında en az 1.5 karış kadar toprak bulunması olacaktır, aksi takdirde havuçlarınız aşağı doğru büyüme göstermesi gerekirken alan olmadığından yeterince büyüyemez.

4. Sarımsak


Aldığınız soğanların bekledikçe yeşillenip filizlendiğini görmüşsünüzdür mutlaka. İşte sarımsak içinde aynısı geçerli. Sarımsaklarınızı eğer güneşli bir yerde tutarsanız onlarda aynı soğanlar gibi filizlenmeye başlar. Bu filizlenmiş sarımsaklarınızı ise toprağa ekerseniz yeni sarımsaklarınız olur. Yine ilk dikimde yaptığınız can suyu verme işlemine ve sonrasındaki sulamalara dikkat ederseniz kısa bir sürede sarımsaklarınız büyüyecektir.

5. Çilek


Kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bir diğer bitkide çilek. Domates yetiştirme işlemiyle birebir aynı olan çilek yetiştirme işlemi için öncelikle bir cımbızla çileğin üzerinde ki çekirdekleri toplamanız gerekmekte. Daha sonra topladığınız bu çekirdekleri bir saksının içine en fazla 1 cm derinde olacak biçimde dikmelisiniz. Dikim işleminden sonra can suyunu verip toprağı kurudukça sular ve güneş alan bir yere koyarsanız 2 ay gibi bir sürede hormonsuz doğal çileklere sahip olabilirsiniz.