Karpuzun Yararları ve Zararları

Karpuzun Yararları ve Zararları

Genelde her insanın tercih ettiği gibi, yaz aylarında karpuz vazgeçilmez meyveler arasındadır. Sıcak yaz günlerinde buz gibi, yeni dolaptan çıkmış bir karpuz herkesi serinletir tahminimce. Genel olarak bilinen yararı mükemmel bir antioksidan olduğu ve diyet kesinlikle diyet meyvelerinin öncülerinden olduğudur. Vitamin değeri yüksek diye bilinen karpuzun faydaları olduğu gibi zararları da var. Her şeyin fazlası zarar sonuçta.

Peki, nedir karpuzun yararları bir bakalım…

İlk olarak besin değeri çok yüksek bir meyvedir. Karpuzun yüzde doksan beşi sudan oluşur ve bu yüzden insan vücudunu temizleyici bir özelliği vardır. Bu kadar su olduğu için bu meyve hem böbrekleri çalıştırıcı hem idrar sökücü hem böbreklerdeki üreleri temizleyici özelliklere sahiptir. Bu yüzden kesinlikle görmezden gelinmemesi gereken bir meyvedir karpuz. B ve C vitaminlerini içeren karpuz meyvesi, içinde barındırdığı likopen maddesi ile kansere karşı koruyucu bir etki gösteriyor. Fakat bu özelliklerinden faydalanmak için karpuz meyvesini yemeklerden çok çok önce, midemiz henüz boşken tüketmemiz gerekiyor. Eğer yemekten hemen sonra tüketilirse sindirimde güçlük ya da hazımsızlık yapıyor. Nasıl bilinir halk arasında bilmem ama karpuzun faydası çoğu meyve ve sebzede olduğu gibi kabuğundaymış. Bu yüzden elimizden geldiğinde kırmızı etli kısmın altındaki beyaz kısmı tüketmeliyiz. Aynı zamanda ki genelde bu bilinir, karpuz antioksidan bir özellik içerir. Kalorisi de gayet düşük bir meyvedir.

Peki, nasıl seçilmeli?

Yağ ve kalorisi bulunmayan karpuzun dikkatli seçilmesi çok önemli. Olgunlaşmış karpuzların seçilmesinde çok büyük bir fayda var. Karpuz – peynir sağlıklı mı? Yaz aylarında millet olarak vazgeçemediğimiz ikili karpuz peynir olsa gerek. Fakat karpuz peynirle tüketilince kilo aldırdığı saptanmış. Çok acı bir durum farkındayım. Her şeyin aşırısı zarar olduğu gibi karpuz peynirin de aşırısı hemen kilo aldırıyor maalesef. Unutulmaması gereken durumlardan biri de; olgunlaşmamış ve çok beklemiş karpuz bağırsak faaliyetlerini bozuyor ve mide bulantılarına neden oluyor. Bunlara dikkat etmeden tüketmemeliyiz.